top of page
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

 Barn og unge med særlige omsorgsbehov må nå prioriteres

Det var det klare budskapet fra kunnskapsminister Guri Melby (V) på regjeringens daglige korona-pressekonferanse onsdag 25. mars.

HBF er fornøyd med signalet og forutsetter at skoler og kommuner følger opp.

Se regjeringens pressemelding her: https://bit.ly/3drIcZz e pressekonferansen her: https://bit.ly/2Jc9Trh

– Mange elever og barnehagebarn har mistet en trygg arena nå som skoler og barnehager er stengt. Familier trenger ikke ha store, alvorlige problemer for å få plass på skolen eller i barnehagene til barna sine i den krevende situasjonen mange står i nå, sier Melby.

Kunnskapsministeren sa på pressekonferansen at det som holdt henne våken om natten var situasjonen til de sårbare barna.

Melby pekte på at mange kommuner til nå har fulgt en restriktiv praksis, men sa at kommunene nå må se på om det er mulig å utvide tilbudet. Det er rom for at flere barn kan få et tilbud, mente hun.

– Det er positivt at regjeringen nå klargjør ønsket om å legge bedre til rette for åpne barnehager og skoler for barn og unge med særlige omsorgsbehov. Vi har erfart at tilbudene her har vært svært varierende fra skole til skole og kommune til kommune. Nå er det viktig at kommuner og skoler tar regjeringens oppfordring på alvor og aktivt lager gode løsninger i dialog med foreldre, pårørende og familier, sier HBF-leder Elin J. Langdahl.

Det er en arbeidsgruppe nedsatt av Helsedirektoratet som nå anbefaler å utvide tilbudet om plass i skole og barnehage til de barna som trenger det.

– Min klare oppfordring til lærere og barnehagelærere er at de må ta kontakt direkte med både foreldre og elever. Skolene er åpne for barn som har behov for plass, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Helsedirektoratets vedtak om å opprettholde stengingen av barnehager og skoler frem til 13. april, gjør unntak for barn og unge med særlige omsorgsbehov. Det er den enkelte skole og barnehage som gjør konkrete og individuelle vurderingen av hvem som bør få dette tilbudet. Flere av disse barna har behov for å delta fysisk i et barnehage- og skoletilbud, gitt at det er smittevernsmessig forsvarlig.

Anbefalingene fra arbeidsgruppen er at avgjørelser om utvidelser i tilbudet til sårbare barn må tas lokalt og i samråd med smittevernmyndighetene. Dette kan blant annet gjøres ved å utvide målgruppen, øke forventningene til at barnehage- og skoleeier i samråd med hjelpeapparatet og faginstanser identifisere hvem som har behov, og at det eventuelt gis tilbud i andre lokaler.

Ekspertgruppen anbefaler også at fylkesmannen brukes til å følge opp at ambisjonene om et utvidet tilbud blir gjennomført i tiden som kommer.

Tidligere denne uken ga Utdanningsdirektoratet og Bufdir oppdrag til fylkesmennene å følge opp skoler og barnehager, og skaffe en oversikt over hva de gjør for barn i en vanskelig hjemmesituasjon.

3 visninger
Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page