top of page
Annette Jensen
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Digitalt ledsagerbevis på vei ut til alle

Digitalt ledsagerbevis er nå tilgjengelig i 42 kommuner. Siste tilskudd er Oslo kommune, som nå skal digitalisere 4500 ledsagerbevis. I og med at hovedstaden nå blir en del av løsningen, betyr at det moderniserte ledsagerbeviset nå blir tilgjengelig for 1.6 millioner mennesker.  Vi har mål om at alle norske kommuner skal ta i bruk en moderne løsning.


Prosjektleder Torunn Marstrander fra KS Digital presenterte den nye og moderniserte løsningen for HBFs årsmøte 2024 denne helgen.

 -Det er veldig gøy å se konkrete resultater av å aldri gi seg når det gjelder å få til enklere løsninger på praktiske utfordringer! Det sier Håvard Ravn Ottesen som har deltatt i arbeidet med å modernisere ledsagerbevisene på vegne av HBF, et prosjekt han har vært aktiv med i en årrekke.


Finansieringen av digitaliseringsprosjektet har vært klar lenge, men ingen har hatt ansvar for å gjennomføre prosjektet. KS Digital fikk oppdraget i april 2023 og lanserte løsningen ved nyttår.  Her har utviklere brettet opp ermene og fått til et godt og etterlengtet produkt.


 -Håvard har vært en viktig stemme i samarbeidet vi har hatt med interesseorganisasjonene. Dette samarbeidet har vært viktig for å gjøre løsningen god, ikke minst fordi HBF eide domenet ledsagerbevis.no som nå er overført til prosjektet og bruker som en viktig del av digitaliseringen av ledsagerbevis sier Marstrander.


-I det videre arbeidet er vi avhengig av at flere kommuner blir med i ordningen slik at vi får ressurser til å videreutvikle den. Da er tilbakemeldingene fra brukerne og fra kommunene viktig for å skape bedre tjenester. 


Marstrander fikk mange innspill fra engasjerte foreldre på HBFs årsmøte som har mye erfaring med å bruke ledsagerbevis


Moderiseringen av ledsagerbeviset er ikke bare at det blir digitalt, men ny utforming. Det opprinnelige designet har vært i bruk inntil nylig blir nå skrotet.

Blant medlemmene i HBF er det mange som har nylig utstedte bevis som de forventer blir modernisert så snart som overhodet mulig. I de nasjonale retningslinjene er det slik at det ikke er nedre aldersgrense på ledsagerbevis, som ble stadfestet nasjonalt i fjor vinter. Vår søsterorganisjon Løvemammaene har siste tiden aktivt jobbet for at kommunene skal gjennomføre denne endringen, og noen kommuner er ennå trege på å følge opp nasjonal politikk. Det er bra. Vi i HBF er opptatt av å framsnakke det moderniserte beviset. I tillegg til en digital løsning, vil det også være mulig å få fysisk bevis. Den genuine tilbakemeldingen fra alle i salen var at dette er virkelig bra og ser frem til hvordan det moderniserte beviset vil bre om seg. Moderne og forenklet løsning har også vært etterspurt og ønsket fra tilretteleggere av opplevelser, blant annet førnøyelsesparker - hvor HBF samarbeider tett.Dette er ledsagerbevisordningen Ordningen er i dag administrert av Barne- og familiedirektorartet (BufDir). Norske kommuner har frivillig sluttet seg til ledsagerbevisordningen. Det er den enkelte kommune som fatter vedtak om ledsagerbevis. Ledsagerbevis gir rett til at ledsager følger med inn på arrangement og aktiviteter. Det er ikke noen offisielle tall på hvor mange bevis som finnes, men evaluerning forteller at den kan være mellom 25-50.000 innbyggere med bevis i norske kommuner. Ordningen har eksistert siden tidlig 90 tall og har stor nasjonal utbedrelse. Moderniseringen startet med at sterke krefter ønsket et digitalt bevis. Det kom 5 millioner på revidert statusbudsjett 2019 for utvikling av ny løsning. Ledsagerbevis aksepteres av de fleste seriøse kulturarrangører nasjonalt og blir også anerkjent av mange internasjonalt.

397 visninger
Wheelchair on the Beach_edited.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

Logopakke-12_edited.png
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page