top of page
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Når stellebordet blir for lite

Se for deg at du er forelder til et barn/ungdom som bruker bleier. Det er ikke uvanlig, faktisk svært vanlig blant våre medlemmer. Hva gjør dere når det er behov for å skifte. Offentlige toaletter og stellerom har sjeldent plass til fullskift av en ungdom. I England er det bevilget 330 millioner til å lage 500 changingsplaces. I Norge finnes de knapt. Er det greit?

HBF har jobbet aktivt for etablering av stellerom for unge og voksne over lang tid. Det har gitt noen få resultater, men det er milevis fra den satsningen en finner i England. Det står ikke på varsler og saker fra oss og andre. Helle Cecilie Palmer skrev i sin tid blogginnlegget: Handikaptoalettet er ikke for alle (2018). NRK har omtalt mangelen på fasiliteter i mellom annet en artikkel om Lina (37) som nedverdiges hver gang hun må på toalettet (2022).


Mangler gode standarder

Det er norske byggeregler og -forskrifter som regulerer hvordan bygg skal bygges. Plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter (TEK17) definerer hva som er innenfor å sette opp. Som veiledning til disse har SINTEF Byggforsk laget såkalte datablad og det finnes et eget for offentlige toaletter (379.201 Toaletter for ansatte og publikum). Dette er bransjestandarden på hvordan nybygg skal prosjekteres. Ikke overraskende er det ingenting om stellerom av denne typen. Hverken Bufdir, direktoratet for bygningskvalitet eller likestillings og diskrimineringsombudet har jobbet spesielt med problemstillingen, ut ifra opplysninger de har gitt til NRK. Derimot er det slik at departementet har merket seg temaet, når statssekretær Nancy Charlotte Porsanger Anti i kommunal og distriktsdepartemente uttaler følgende til NRK:

Når det gjelder stellebord har det ikke vært diskutert særlige krav knyttet til stellesituasjon for barn, men at departementet noterer seg problemstillingen.
Den rungende stillheten

Siden i fjor sommer har det ellers vært stille. Svært stille. Handikappde barns foreldreforenings tillitsvalgte og engasjerte medlemer har ikke vært stille. For politikere og utviklere av levende samfunn, er det åpenbart at det trengs handling for å få til stellerom på steder det er naturlig å ferdes.


Tilgangen til gode fasiliteter er avgjørende for deltagelse for mange. Det kan typisk være at en er på reise, eller at en ønsker å ta del i en kulturopplevelse. Per i dag er det kommet noen nye installasjoner og flere er på veg. Mellom annet skal det ha blitt etablert et stellerom på rasteplassen i Espenes i Hardanger, og det planlegges med å etablere et fullverdig tilbud ved Olavshallen i Trondheim, som ennå ikke er fullt ut ferdigstilt.


Langs vegen bygges det stadig nye ladepunkt, eller energistasjoner, som er morgendagens bensinstasjoner. De store aktørene på området er Shell og CirkleK, samt BurgerKing og McDonalds som i tillegg til strøm til elbiler også tilbyr mat og drikke. Nye lokasjoner dukker opp der det er er grunnlag for trafikk og stoppested. Utformingen er rimelig lik, og er basert på et romprogram. Disse har ofte romslige HC toaletter, men mangler altså stelleromsfasiliteter. Handikappede barns foreldreforening har henvendt seg til samtlige, og svarene er i utgangspunktet positive og nysgjerrige. Etter dette skjer det ingenting. Derfor denne posten. Vi kan ikke akseptere taushet. Våre barn og unge fortjener å få samme mulighet som andre.


Konkurranse om å være først ute

Når det skal bygges nytt, er pris gjerne viktig. Likefullt er det viktig å vise at en finner bærekraftige løsninger. I det departementet lar vente på seg, etableringen av nye stoppesteder langs vegen skjer løpende og kulturbygg planlegges ut i fra TEK 17, hvor stellerom ikke inngår, er det lite som skjer. Vi utfordrer derfor eiendomsbesittere og utviklere til å bygge nybygg med offentlige stellerom tilgjengelig. Vi stiller gjerne som medsøker for den som vil være først ute med å etablere et norsk fullverdig stellerom for voksne etter internasjonal standard.


Mer enn fjær i hatten

Mange av våre medlemmer har stort utbytte av å besøke ulike ferie- og fritidsparker. Likevel har oss bekjent ingen av fornøyelsesparkene av en størrelse her til lands et eneste stellerom for ungdom eller voksne. Selv om det er litt tid til sommerferien, er det vanskelig å se for seg at det er noen som tar opp hansken og fikser det for 2023 sesongen. Måtte vi ta feil - og om noen ønsker det å motbevise, er det lov å ta kontakt. Er vi heldige, vil også regjeringen ta litt ansvar og bevilge midler til at vi kommer i mål med noen i alle fall til neste år.

383 visninger
Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page