top of page
Annette Jensen
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Opprørt og skuffet HBF leder

-Jeg er opprørt og skuffet over at Abid Raja fortsatt ikke er i stand til å si når stortingsmeldingen om rettighetene til personer med utviklingshemming kommer, sier HBF- leder Annette Jensen.

Annette Jensen

HBF lederen er opprørt og skuffet over ministerens manglende svar

I tirsdagens stortingsdebatt, etter kultur- og likestillingsministerens redegjørelse om status i arbeidet med å fremme likestilling og mangfold i praksis, ble Abid Raja utfordret på når vi får den etterlengtede stortingsmeldingen – Det kan jeg eksakt ikke svare på, var Rajas svar. Han trakk frem at også kulturdepartementet har stått i en krevende situasjon i forbindelse med pandemien, at sektoren er rammet veldig sterkt og ressursene i departementet er forbrukt på å håndtere koronakrisen. Videre sa Raja at det er viktig for regjeringen at personer med utviklingshemming får hjelp og støtte til å ivareta valg i tråd med egen vilje og egne ønsker. Alle skal få være sjef i eget liv. Og i stortingsmeldingen jobber vi nettopp med forbedringer i bruk av statlige midler som kan bidra med at utviklingshemmede får innført sine menneskerettigheter. Og dette vil vi komme tilbake med når vi er klare med det. Det er flotte ord, men nå må det handlingskraft til, denne handlingsplanen har blitt skjøvet på altfor lenge, sier Jensen.

Det er fem år siden rettighetsutvalget leverte sin utredning og tre år siden Stortinget vedtok at det skal legges frem en melding med forslag til tiltak for at utviklingshemmede skal få oppfylt sine menneskerettigheter på lik linje med andre. Statsråden viser til pandemien, men departementet hadde altså to år på seg til å skrive meldingen før pandemien kom. Det hadde vært fullt mulig, dersom meldingen hadde vært prioritert, å få den levert. Dette er slett politisk håndverk, sier Jensen som utfordrer Raja til å levere meldingen før Stortinget tar sommerferie.

Rettighetsutvalget kom i 2016 med en utredning (NOU 2016:17), som blant annet viste at utviklingshemmede er utsatt for omfattende diskriminering og overgrep, og foreslo derfor åtte løft for å bedre situasjonen for denne gruppen. Så når Raja nå fem år senere står på talerstolen og svarer – Det kan jeg eksakt ikke svare på. Er det all grunn til bekymring og undring over prioriteringene til et departement som skal ivareta likestillingen i landet vårt.

Likestilling for alle. For som Raja også sa fra talerstolen – Alle, absolutt alle i Norge skal ha muligheten til et fritt liv. Og har de ikke det, så må vi være bevisste på det.

Jeg lurer på hvor mye bevissthet som egentlig trengs før likestillingsministeren gjør ord om til handling, avdekningene i NOU’en fra 2016 burde skape nok bekymring hos de ansvarlige til å vite at dette haster å få på plass, sier Jensen.

5 visninger
Wheelchair on the Beach_edited.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

Logopakke-12_edited.png
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page