Foreldre som sender barna på barne- og avlastningstilbud, hva kan de forvente? Nylig har helsedirektoratet publisert en alvorlig oppsummering: Det viktigaste er at barna er trygge og har det bra. Hvordan kan de ha det trygt og bra når 76 prosent av tilsynene konkluderte med Lovbrudd.
Vi i Handikappede barns foreldreforening har over tid fulgt det landsomfattende tilsynet. Det mangler ikke på vilje og ønsker om å gjøre det beste for barna, men evnen er ikke alltid der. Hva skal til for at barna det gjelder skal få det godt. Gratis Webinar 29. august Sammen med Visma Smartskills, gjennomfører vi et gratis webinar om tilsynet. Dette er åpent for alle som er interessert i viktig tema.
Kunnskap og kompetanse Vi er genuint opptatt av at våre barns behov skal løftes opp og frem og være synlige for de som har ansvar og fatter beslutninger. Gjennom arbeidet med tilsynet, har vi avdekket at svært mange folkevalgte og andre ikke kjenner innholdet i de rapportene og lovbruddene som er avdekket. Det må vi gjøre noe med. Forrige tilsyn forut var i 2009, med samme utfall. Lovbrudd på lovbrudd. At tilsynet denne gang kommer med samme konklusjon er ikke overraskende for hverken oss eller tilsynsmyndighetene. Det skyldes manglende kunnskap og kompetanse. Økning av antall barne- og avlastningsboliger Kommunene rundt om skal hver høst vedta budsjetter for kommunene. Svært ofte er det eneste en finner i kommunale budsjetter kun investeringsbeslutninger om nye barne- og avlastningstilbud. Det hjelper lite med nye bygg om man ikke fyller det med gode tjenester. Omfanget av barn og familier med behov for avlastningstiltak har økt de siste årene, ikke fordi foreldre er mindre i stand til å stå i meromsorg. Heller tvert om, de færreste som søker avlastning søker det før de har brent lyset i begge ender lenge. Vi kjenner ikke til familier som søker avlastning av bekvemmelighetshensyn, de søker fordi det er tyngende nødvendig. Tema for webinaret Du vil møte spisskompetanse på barne- og avlastningsbolig. Seniorrådgiver i Visma Smartskills Knut Fredrik Thorne deltok selv på den andre siden under tilsynet i 2009 og Håvard Ravn Ottesen er selv pappa og har en sønn med 50 prosent barnebolig. I samtale og med eksterne vil de gå gjennom
Nøkkelfunn fra Helsetilsynets rapport: Hva er de alvorligste lovbruddene, og hva er konsekvensene for barna?
Kommunenes ansvar: Hvordan kan kommunene forbedre habiliteringstilbudet og sikre at det er i tråd med loven?
Tverrfaglig samarbeid: Hvordan kan ulike velferdsetater samarbeide bedre for å gi et helhetlig tilbud til barn og unge med særlige behov?
Brukermedvirkning: Hvordan kan barn, unge og deres pårørende involveres i utformingen og evalueringen av habiliteringstiltak?
Faglig påfyll på en torsdag Selve webinaret er gratis, passer for ansatte og ledere i kommuner med ansvar for barne- og avlastningsboliger.og i andre velferdsetater som samarbeider om barn (f.eks. skole, barnevern, PPT).
Vi vil også især oppfordre foreldre og andre som er opptatt av at barn og unge med særlige behov får den hjelpen de har krav på til å delta, samt barnekoordinatorer, administrasjon og politikere i kommuner.