top of page
Annette Jensen
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Tur innom kjøpesenteret som skole?

De aller fleste ungdomsskoleelever ville fått melding med hjem om de brukte skoledagen på shopping. Det gjelder ikke alle, for enkelte elever er det slik at det passer fint. I sær når det er førjulstid og blackweek.

Butikkene bugner over av gode tilbud. Fristelsen er der, om en kunne tatt turen innom i arbeidstiden for å fått gjort unna noe av hverdagsstresset. Førjulstida er travel nok for alle, også undervisningspersonalet. Ettermiddagene strekker ikke til, unger som skal skysses hit og dit. Juleavslutninger, pepperkakebaking og tidsklemma som allerede er stram nok gjør det enkelt. Hva om vi gjør om på dagtilbudet og gjør unna litt av ærendene i arbeidstiden? Vaffelpedagogikk gone bad Handikappede barns foreldreforening har tidligere skrevet om vaffelpedagogikken, hvor opplæringen endres fra å være med mål og mening til å bli hyggelig. Under black week er det påfallende mange barn med store behov å finne på kjøpesentre. I kontaktboka til et av våre medlemmer finner vi følgende tekst for Black friday:

...Etter morgensamling, tok vi turen til (navn på kjøpesenteret), hvor vi så på julepynt og spiste lunch. Det virket som at hen koste seg mye...

Tilfeldighetene gjør at lydbildet av aktuell elev er relativt tydelig og fordi den ene av foreldrene jobber i næringsdelen på aktuelt kjøpesenter, ble hele spesialgruppa observert med elever, ansatte og bæreposer. To fluer i en smekk, både litt hygge på kafe og gode tilbud sikret. Ikke uvanlig Det er ikke uvanlig at tjenesteytere og personale rundt personer med nedsatt funksjonsevne kombinerer private ærend med jobben de gjør. Aktuell elev hadde tidligere nærskole som nærmeste nabo til kjøpesenteret og det var ikke uvanlig at det i kontaktboka sto "tur i nærmiljøet" og kan hende er det slik at enkelte elever trenger en tur innom butikker for å sanse og oppleve. Denne gangen har eleven byttet skole til ungdomsskolen, som er en ti minutters kjøretur unna. Her må altså skolen aktivt ha planlagt dagen innen rammen for det spesialpedagogiske tiltaket eleven har. Det er dessverre ikke uvanlig at barn med avvik fra læreplansoppnåelse Uten mål og mening? Barneombudet lanserte i 2017 sin fagrapport uten mål og mening?, om spesialundervisningen i norsk skole. Et av funnene i denne er at skal en lykkes er det at undervisningen blir gitt av ansatte med riktig kompetanse, at man har høye forventninger til eleven og at innhold og organisering er tilrettelagt elevens behov. Elever med kognitiv funksjonsnedsettelse opplever at løpet fra barnehage til videregående skole - veien ut av jevnaldermiljøet, innebærer at opplæringen i større grad skjer på andre arenaer. Forskning ved mellom annet Universitetet i Oslo (omtalt i forskning.no), viser at en må fornye læreplaner for personer med utviklingshemming. Ledelesesansvar Det er skoleeier, eller kommunen, som har det overordnede ansvaret for at innholdet i skolen skal være godt og utviklende. Når det etableres kulturer hvor det er legitimt å blande skole og private formål er det ledelsen lokalt som har ansvaret for å unngå dette. Dessverre er det ikke særlig med rapportering av innhold i det spesialpedagogiske tilbudet til barn med ulike funksjonsnedsettelser. Dette har vært påtalt fra flere, også vårt hovedstyremedlem Monica Tangen, som øyner håp for at elevene kanskje kan få den undervisningen de skal ha. Fjell må flyttes

For at så skal skje, må det etableres kulturer lokalt i skole og innen skoleledelse på at det ikke er akseptabelt med vaffelpedagogikken, men at en får til undervisning med mål og mening. Det må også være en åpen dialog med pårørende om innhold og forventninger og ikke minst, det må legges inn informasjon om hva som gis av faktisk opplæring. Dette er også viktig for forskere på temaet, som opplever at det ikke er mulig å finne informasjon om hvilken spesialpedaogiskundervisning som gis uten at en observerer på hver enkelt skole. Det betyr at det ikke er mulig å sammenligne to ulike kommuner på om de leverer god eller ikke god kvalitet. I mens er det risiko for at det blir nok en shoppingtur neste års black friday - og helt sikkert en god del andre dager også, fordi det passer så fint.

115 visninger
Wheelchair on the Beach_edited.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

Logopakke-12_edited.png
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page