top of page
Annette Jensen
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

15000 underskrifter

Over 15.000 har hittil signert et opprop mot regjeringens foreslåtte brillekutt. I dag, på FN-dagen torsdag 24. oktober vil representanter fra foreldregruppen treffe leder Erlend Wiborg (Frp) i arbeids- og sosialkomiteen for å overlevere signaturene. Det hele vil foregå i vandrehallen på Stortinget kl 10.30.

Foreldreopprør Bak aksjonen står Nina Moi, mor og utenfor Blindeforbundet og Handikappede barns foreldreforening, da hun hverken ser på sin sønn som hverken blind eller handikappet.

Min sønns brilleglass koster langt over satsen som er foreslått. Det finnes mange barn som han. Jeg mener at kuttet vil føre til økte sosiale forskjeller. Jeg frykter at skjeling og amblyopi forblir ubehandlet for enkelte barn. Det vil føre til at barn som burde gått på aktiviteter, ikke får lov, i frykt for at brillene skal bli ødelagt. Det vil føre til at barn ekskluderes fra lek. Det vil føre til økt mobbing, fordi noen barn vil bli gående med colabunner. Jeg sier ikke kan føre til, men vil føre til. (Nina Moi)

Som mamma og erfaren sosialarbeider ansatt i NAV, frykter hun for at dette fører til økte sosiale forskjeller. Hun tar selv turen fra Karmøy utenfor Haugesund for å se de folkevalgte inn i øynene for at de selv skal forstå hva det betyr å ha feil synskorreksjon.

Saken oppsummert document

Alle barn er barn Med seg på laget har hun fått støtte fra både Blindeforbundet og Handikappede barns foreldreforening. Barn og unge som faller inn under støtteordningen er i utgangspunktet ikke blinde, svaksynte eller handikappede med riktig korreksjon. Funksjonstapet vises først i det brillen mangler. Barn med behov for briller er som barn flest, men de trenger et riktig hjelpemiddel for å være som alle andre. Alle barn er barn og alle barn har rett til å se godt.

Norges Blindeforbund mener synsundersøkelser og synskorrigering gjennom briller og linser må være gratis for barn og unge

Norges Blindeforbund er bekymret for enhver kostnad dem som er nødt til å ha korrigerende synshjelpemidler, blir utsatt for. Dette vil føre til at den enkelte families økonomi avgjør om barn og unge får den mest hensiktsmessige brillen (Karsten Aak, fungerende generalsekretær i Blindeforbundet)

Handikappede barns foreldreforening (HBF) har mange medlemmer med ulike synsutfordringer og er levende opptatt av at alle barn er barn

Å kunne delta på lik linje uansett funksjonsevne er avgjørende for barns utvikling. Selv om å se dårlig er et «en enkel» funksjonshemming, finnes det gode og enkle tiltak som funker; gode briller. Overfor barn kan vi ikke akseptere at et spares inn (Elin J Langdahl leder i HBF)

Overleverer på FN dagen Selve overleveringen av underskriftene foregår på FN dagen, hvor en ønsker å markere viktigheten av FNs rolle. Barna dette gjelder, er barn med behov for enkle hjelpemidler av god kvalitet. I denne saken er FNs Barnekonvensjon av særskilt betydning. Barn har rett på høyeste mulige standard av helsetjenester. Barnebriller er medisinsk behandling som forebygger senere synsutfordringer. Det forplikter.

Må stoppes Foreldre er opptatt av at et godt velferdssystem skal gi optimalt tilbud for våre unge. Ved innføring av forslaget slik det nå står, vil en risikere at foreldre får en sum for nødvendige briller og ender opp med å kjøpe brillen på nett. Det gir et vesentlig dårligere tilbud til de barna som trenger god faglig oppfølging.

Foreldrene opplever at kunnskapsgrunnlaget er for dårlig og at forslaget ikke kan vedtas, av hensyn til barna. Vi kjenner ikke konsekvensene for fremtiden. Det har vi ikke råd til.

Samlet front og med brillene på Under overleveringen har Nina med seg flere andre brilleforeldre og også støtte fra Handikappede barns foreldreforening og Blindeforbundet som begge er interesseorganisasjoner med dypt engasjement i saken.

Folkevalgte vil også få anledning til å prøve briller med ulik synskorreksjon og typer, slik at de vet hva de utsetter barna for.

3 visninger
Wheelchair on the Beach_edited.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

Logopakke-12_edited.png
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page