Toaletter for alle? Er det mulig? Hva skjer når barnet ditt blir for stor for stellebordet. Hvordan skal barn og voksne med behov for særskilte behov få dekket sine primærbehov ute på offentlige steder når HC toalettet ikke er egnet. Svaret er å etablere såkalte changing places, eller skifterom som vi velger å kalle de.
Danske handikapporganissjoner har kartlagt at 96,2 prosent av de spurte med stor funksjonshemming opplever at et ordinært HC toalett ikke er tilstrekkelig. Dette er menensker som gjerne vil være tilstede hvor det er behov for mer enn bare et toalett med støtte. Toaletter for alle I en kronikk 9. mai 2023 skriver Ronja Mylius at Trondheim ikke er for alle. Folk flest kan ta del i byens mangfoldige og rike tilbud innen kultur og opplevelser. Folk flest kan finne et sted å gjøre sitt fornødne når naturen kaller. Er du derimot med et stort behov er det ikke like enkelt, da det ikke er gode fasiliteter i byens åpne rom.
Changing places Handikappede barns foreldreforening benytter dagen i dag til å markere behovet for flere skifterom tilpasset personer som hverken kan nyttiggjøre seg det ordinære HC toalettene. Vårt engasjement er ikke nytt. Dette er et tema vi har hatt på agendaen over flere år både gjennom artikler og påvirkningsarbeid. Første gang vi skrev om chaning places var tilbake i 2018, etter at Stavanger kommune hadde etablert sitt første forsøk på Sølvberget - kulturhuset i sentrum. Det er også noen ulike lokale forsøk på å få til dette, men det er oss bekjent per nå ikke et eneste som er fullverdig Chaning Place. Avinor har laget rom med hev, senk bord på blant annet Værnes, men mangler takheis.
Stor vilje
Vi opplever at det er stort engasjement for temaet, men når det kommer til å gjennomføre er det ikke like enkelt. Alt for ofte blir behovet for å få til Changing Places oppfattet for sent i byggefasen, eller at rommet som skulle bli det tiltenkte skifterommet viser seg vanskelig. Over flere år har det også vært et norsk initiativ omtalt om Changing Places Norge. HBF erkjenner at temaet ikke bare gjelder Norge og har derfor alliert seg med andre aktører i Norden og etablert Chaning Places Nordic Initiative som er felles for både Norge, Sverige, Danmark og Finland. Dette fordi behovene er felles på tvers av landegrenser. Store nyheter på gang
Norge er et lite land, men det er også spennende ting som skjer her. Litt senere i høst vil vi sammen med aktøren som har signert opp for Changing Places i sine bygg annonsere dette. Disse bygges i dag og blir ferdigstilt tidlig i høst. Dette resultatet kommer av at vi har flere gode aktører som alle ønsker gode løsninger for funksjonshemmede. Inntil da, er det naturlig å markere den internasjonale dagen for changing places, som er i dag 19. juli.