top of page
Annette Jensen
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Fornøyelsesparker og ledsagerbevis

Oppdatert: 5. jul. 2023

Sommerferie. Kongeparken, Dyreparken, Hunderfossen, Bø Sommerland, Tusenfryd. Høydepunktet for mange barn og unge. Men hvordan er det å komme dit og ha behov for ledsager under oppholdet. HBF gir oversikten. De aller fleste fornøyelsesparker praktiserer såkalte “først i køen” ordninger og vis hensyn løsninger.

Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige. Handikappede barns foreldreforening har medlemmer med både synlige og usynlige funksjonsnedsettelser. For oss er det viktig at alle barn får en god opplevelse av de aktivitetene de ønsker å delta på og at omgivelsene tilpasser seg deres behov. Først i køen ordninger er derfor for mange barn avgjørende for at besøket skal være en positiv opplevelse på tur.

Ulikt navn, samme funksjon Det å til stadighet forklare ovenfor omverden egen eller barnas funksjonsnedsettelse er krevende. Vis hensyn ordninger, først i køen, bestevenn og solsikkemerke er ulike navn ulike parker bruker. Utgangspunktet er ofte at billettinnehaver har et ledsagerbevis fra hjemkommunen. Flere ordninger er også ut over dette og bygger på prinsipper en finner fra Stor-Britannia, hvor det er en utvidet versjon gjennom såkalte tilgangskort som i praksis er en utvidet versjon av ledsagerbeviset. Det er eksempelvis ikke alle som har behov for ledsager til en hver tid, men likevel kan ha store vansker med å stå i kø, eller trenger særskilt tilrettelegging.


Ved å vise frem de største parkene i Norge sin praksis, håper vi det vil være lettere for familier å planlegge sommerferien. Disse bør også være normative for andre parker, badeland og opplevelsessenter over hele landet. Norge har et utall opplevelsesparker, museer og steder verdt å besøke for våre familier. For oss er det viktig at alle aksepterer ledsagerbevis og tilrettelegger for et godt besøk gjennom ulike vis hensyn ordninger.Gode minner varer evig!


 

Aksepterer ledsagerbevis

I Dyreparken helt sør i landet er hjemmehavna til Kaptein Sabeltann og han og hans mannskap har lang erfaring med å tilrettelegge for besøk av barn med ulike funksjonsnedsettelser. Mange barnefamilier har vært her på tur med Handikappede barns foreldreforening.


For å unngå lange køer og oppsamling av mennesker har Dyreparken på grunn av smittevern måttet begrense det til at man kun kan ta aktiviteten en gang per dag med «Vis hensyn»-bånd. Dersom du ønsker å ta aktiviteten mer enn en gang må du benytte ordinær kø.


Aksepterer ledsagerbevis

Sør for Stavanger er kongenes dal, hvor Gulliver ligger i åssiden. Kongeparken er langt mer enn treffstedet for russ. Det er Vestlandets største opplevelsespark med mer enn 60 ulike aktiviteter for barn, unge og voksne.

Gjester med spesielle behov kan ved fremvisning av ledsagerbevis få tildelt Brumles Bestevenn button og kort. Dette hentes i inngangen (Rådhuset). Du har da mulighet til å ta med en person frem i køen ved å gå inn handikap inngangen.


Brumles Bestevenn gjør det mulig å benytte denne ordningen totalt 6 ganger per besøk (maks 2 ganger på samme attraksjon).

Mer lesning:Aksepterer ledsagerbevis

Ivo Caprions eventyrverden befinner seg rett ved Lillehammer og er med et utall av opplevelser som omhandler troll, Reodor felgen, Flåklypa og med eget badeland.

Parken skiller seg litt ut med at det må sendes inn søknad på e-post til gjesteservice@hunderfossen.no senest 24 timer før ankomst. Først når Gjesteservice har bekreftet søknaden, kan «først i køen»-bevis hentes i Gjesteservice i Hunderfossen Eventyrpark ved ankomst.

  1. Gjesten må ha ledsagerbevis. Barn under 8 år har ikke nødvendigvis mottatt ledsagerbevis fra kommunen. I tilfeller med små barn som ikke har mottatt ledsagerbevis, må dette opplyses om i søknaden til Gjesteservice.(…)

  2. Kan brukes maks to ganger per attraksjon (MERKNAD) FORELDRE HAR RAPPORTERT AT PARKEN HAR ENDRET PRAKSIS - VI FØLGER OPP


Aksepterer ledsagerbevis

Norges største underholdningspark ligger rett utenfor Oslo. Her er det mange attraksjoner og det er utarbeidet en egen attraksjonsguide for personer med nedsatt funksjonsevne. Ledsagere slipper gratis inn i parken ved fremvisning av gyldig ledsagerbevis ved inngangen. Ledsagere trenger ikke hente ut billett på forhånd. Men billetten til parken for den med ledsagerbevis må kjøpes på nett.

«Vis hensyn»-bånd hentes ut ved å vise ledsagerbevis (eventuelt legeattest) i Gjesteservice/billettluke ved hovedinngangen og gjelder for personen som bærer båndet + en ledsager.


Ordningen er forbeholdt gjester med ledsagerbevis og som derfor har problemer med å stå i kø.

  • Inngangsbillett for personer med kommunalt utstedt ledsagerbevis koster fra 360 til 380 kr. Antallet ledsagere oppført på ledsagerbeviset har gratis inngang og trenger ikke billett.

  • Ledsager må være myndig og ha fylt 18 år.

  • Gjester som kan fremvise ledsagerbevis, kan få et vis-hensyn-bånd i Gjesteservice. Hvert bånd gjelder for innehaver av ledsagerbeviset og det antallet ledsagere det er dokumentert behov for. Husk at båndets fordel skal tilfalle den trengende personen, de andre i gruppen kan risikere å måtte stå i ordinær kø.

  • Til 8 av attraksjonene får man utdelt et eget kupong-ark som brukes for å ta disse attraksjonene. Kupong-arket gir én tur til hver av attraksjonene. Ønsker man flere turer med disse attraksjonene benytter man den ordinære køgangen.Aksepterer ledsagerbevis

Skandinavias største vannpark er i Telemark hvor alle er velkommen til en VANNvittig fin dag. Bø Sommarland har fokus på universell utforming. Bø Sommarland har en egen versjon av vis hensyn bånd som heter Solsikkebånd etter inspirasjon fra tilgangskort utenlands og er en utvidelse av det tradisjonelle ledsagerbeviset.

Som bærer av Solsikkebåndet får også du og følget ditt være først i køen i sommerlandets attraksjoner. Badevaktene roterer på vaktpostene sine omtrent hvert 45. minutt. Du blir prioritert i køen to ganger hos samme person per sklie1 573 visninger
Wheelchair on the Beach_edited.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

Logopakke-12_edited.png
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page