top of page
Annette Jensen
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Ikea baner veg?

HBF har som politikk å få fjernet nedre aldersgrense på ledsagerbevis. Kan det være IKEA og Likestillings- og diskrimineringsombudet som er løsningen på å få til dette?

IKEA Småland for alle? Det har vært flere saker hvor barn med nedsatt funksjonsevne har blitt nektet adgang til varehusenes barneparkering.

IKEA er et populært sted for barnefamilier. I flere byer hvor de er etablert, er det flere tilreisende til IKEAs varehus enn det er turister til byens andre attraksjoner. IKEAs varehus har alle barneparkering; IKEA Småland – som gjør det mulig for foreldre å kunne overlate sine små håpefulle en stund mens de plukker ut varer.

Høsten 2019 har IKEA endret sine retningslinjer for hvilke barn som kan besøke IKEA Småland uten assistanse. Likestillings- og diskrimineringsombudet uttalte i 2014 at IKEA Småland diskriminerte barn med nedsatt funksjonsevne (LDO 14/1936). Konsekvensen av denne var at disse barna skulle delta med ledsager.

Dette er interessant, da LDO er et ombud som har ansvar for et viktig fagfelt og i uttalelsen konstanterer de at IKEA Småland er for barn mellom 3-9 år. IKEA oppgir i 2019 at aldersgrensen er 3-7 eller 3-8 år alt etter hvilket varehus det er. I nasjonal veileder for ledsagerbevis står det anført at anbefalt nedre aldersgrense er på 8 år. Dette ønsker vi i HBF selvsagt å fjerne.

Barn som har ulike funksjonsnedsettelser har av og til av hensyn til sikkerhet behov for trygge nærpersoner og ledsager. I ombudets vurdering heter det (vår uthevning):

Etter ombudets vurdering kan de saklige hensynene som gjør seg gjeldende ivaretas ved at det stilles krav om ledsagerbevis eller annen dokumentasjon på at barn som skal besøke Småland med ledsager har behov for assistent.

Her impliserer altså ombudet at disse barna bør få ledsagerbevis for å kunne dokumentere at de har behov for ekstra personale med seg. Dette er utfordrende når kommunenes praksis spriker og mange kommuner utsteder ennå ikke ledsagerbevis til barn under 8 år.

HBF er kjent med det høsten 2019 har vært tilfeller av avvisning av handikappede barn som ønsker å være på IKEA Småland. Det til tross for LDOs tydelige uttalelse. Neste steg vil da være å få til en nasjonal endring av ledsagerbevisordningen – slik at ingen kommuner kan nekte barn under 8 år slikt bevis.

5 visninger
Wheelchair on the Beach_edited.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

Logopakke-12_edited.png
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page