top of page
Annette Jensen
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Innboforsikring

Ombygging av bolig på grunn av funksjonsnedsettelse. Visste du at det i mange innboforsikringer er mulighet til å få dekket kostnader familien har om boligen må bygges om. Hovedregelen er at dette gjelder de utvidede forsikringtypene.

Handikappede barns foreldreforening får av og til spørsmål om dekning av merutgifter familier får i det de må bygge om boligen helt eller delvis. For mange er det en kjærkommen ekstradekning i innboforsikringen.

Oversikt av ulike innboforsikringer karaktersatte ut i fra dekning av ombygging av bolig for rullestol. Med forbehold om feil. Kilde: SmartePenger

Dersom et medlem av husstanden er blitt varig invalid som følge av ulykkesskade, erstattes nødvendige utgifter til bygningsmessige endringer tilpasset bruk av rullestol. Det samme gjelder dersom barn blir født med handikap og har behov for rullestol. (Fra vilkår til en av forsikringene)

Forskjell mellom forsikringene Nettstedet www.smartepenger.no har laget en oversikt over ulike forsikringsselskap og gitt de karakter basert på forsikringsvilkårene. Svært mange selskap har dekning av ombygging av bolig om den forsikrede eller barn i familien trenger boligtilpasning på grunn av skade eller medfødt tilstand hvor det er behov for rullestol.

Standardvilkår har det vanligvis ikke, men mange selskaper har såkalte utvidede forsikringer som gir utbetaling om den forsikrede får et handikap eller har handikappede barn.

Inntil 300.000 Bygningstilpasning koster penger, mye penger. Ut i fra oversikten laget av smartepenger høsten 2019, har vi gått gjennom vilkårene for de forsikringene som er gitt høyest skåre. Den beste forsikringen dekker inntil 300.000 for bygningsmessig tilpasning, så fremt utgiften har kommet innen fem år etter skade eller barnet er født.

Normalen er derimot en kvart million kroner. De med lavest dekning gir kun hundre tusen, og enkelte forsikringstyper er uten dekning selv om er ekstra, super eller utvidet forsikring. I forsikringer med ingen dekning er naturlig nok, utbetalingen null kroner.

Normalen er en innboforsikring Svært mange fagforeningsorganiserte har tilbud om forskring gjennom medlemskapet sitt. Ikke uvanlig er dette også tilbud om selskapets beste vilkår. Slike vilkår kan være gull verdt, om en har får et barn med handikap. Det avgjørende er at husstanden er forsikret når barnet er født for medfødte tilstander eller før det oppstår en situasjon som gjør at barnet blir handikappet.

Innboforsikringen skiller seg fra andre forsikringer som kan være populære for småbarnsforeldre. Barneforsikring er mye utbredt, men det vil være vanskelig å tegne barneforsikring for barn som krever noe ekstra. Det er derfor veldig greit å ha en innboforsikring i husstanden og LO skriver i sitt markedsmateriell på LO favør (ikke betal dobbelt opp):

Du har allerede Norges beste innboforsikring som en del av medlemskapet ditt. Du trenger derfor ikke å ha en annen innboforsikring enn LOfavør Innboforsikring der du bor. Selv om du har to innboforsikringer får du uansett bare én erstatning hvis noe skulle skje.Betaler du for en innboforsikring i et annet selskap, kan vår samarbeidspartner SpareBank 1 hjelpe deg med å si opp denne.

Skilsmisse kompliserer det hele I en lykkelig familie med to inntekter og en felles husstand, er det riktig hva som skrives i markedsføringen. Utfordringen er når familien går i oppløsning. Foreldre til handikappede barn er som alle andre, og noen ekte- og samboerskap oppløses og blir to husstander.

HBF fikk nylig en henvendelse fra et medlem som i korte trekk går ut på følgende:

Familien har flyttet fra hverandre, hvor far ble boende i fødebyen til barna, mens mor flytta til en annen by langt unna. Det var enighet om at mor skulle ta hovedomsorgen for det multihandikappede barnet. Ikke uventet må mor gjennomføre en større ombygging av bad og hus for å lage et best mulig hjem for barnet. Før skilsmissen tok familien LO favørs anbefaling på alvor og var derfor kun med innboforsikring gjennom fars fagforening. , I det mor flyttet ut tegnet hun, ny innboforsikring gjennom hennes fagforening. Forsikringsselskapet nekter nå utbetaling.

Åpenbart urimelig å kreve dobbel forskring Håvard Ravn Ottesen, i hovedstyret til Handikappede barns foreldreforening reagerer sterkt: – Det er åpenbart urimelig at familiene skal måtte være dobbelt forsikret for å få utbetalt ombyggingskostnader av bolig. I og med at foreldrene var samboende / gifte med en gyldig forsikring i det barnet er født, vil merkostnaden være reell uavhengig om barnet bor hos mor eller far. At de skiller lag bør ikke ha betydning for dekningen, uttaler han.

Barnets behov for en tilpasset bolig er uavhengig av hvem av foreldrene barnet bor med og i og med at foreldrene har vært samboende i det øyeblikket barnet er født eller skade oppstår, er det naturlig at dekningen følger barnet. Alternativet vil være å stille krav om dobbelt forsikring, som fagforeningen tydelig i markedsføringen ikke anbefaler.

105 visninger
Wheelchair on the Beach_edited.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

Logopakke-12_edited.png
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page