top of page
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Kostbar brille

Regjeringen foreslår endringer i støtte til barnebriller. Ordinær brille dekkes med inntil 1200 kr og spesialbriller med inntil 2400. Dette vil slå uheldig ut for barnefamilier med særskilte behov.

Briller avgjørende Handikappede barn har ofte sammensatte utfordringer og ikke uvanlig er det behov for briller. Et av disse er Anders på 9 år. Han har en sjelden genfeil og har behov for briller med sterk korreksjon. Uten briller på, er han ekstremt langsynt og vil ha vansker med å oppfatte ting på nært hold. Han har en kognitiv svikt og har en utviklingshemming, slik at han trenger ekstra lang tid på å lære seg basisferdigheter i livet. Å kunne se for å bedre forstå omgivelsene er derfor avgjørende.

Spiser opp familiebudsjettet Regjeringens forslag om endring på brilleområdet slår spesielt uheldig ut for Anders og hans familie. Barn er og skal være aktive. Derfor har barn større slitasje på briller enn eldre. Møtet med naturen, aktiv lek og deltagelse gjør at det ikke er uvanlig at briller byttes en eller flere ganger i året. For Anders del er det også slik at han ikke skjønner konsekvensene av handlingene sine, slik at han tygger og biter på brillene om han får tak i de. Bokstavelig talt vil Anders brillebruk medføre at han spiser opp familiens budsjett.

I løpet av tre år har familien hatt tre brillepar til Anders, som hver og ett er oppbrukt. Nye briller er bestilt for høsten 2019 og oversikten under forteller om briller til ca 20.000,- fordelt over tre år.

  1. Synsam – 03.10.19 – brillesum 5127,-

  2. Interoptik – 19.01.18 – brillesum 4859,-

  3. Interoptik – 12.08.17 – brillesum 4644,-

  4. Interoptik – 21.01.17 – brillesum 4859,-

Anders briller er enkle briller, hvor det kun er enstyrke briller. HBF erfarer at det er mange barn med helt spesifikke behov for briller, det være seg progressive glass, bifokale mv. Brillekostnadene blir da mangedoblet og regjeringens forslag medfører derfor en urimelig høy egenandel.

Ikke mote – er nødvendig De første brillene Anders fikk var briller med titanstenger, for å sikre at de ikke gikk i stykker. Når det viste seg at det ikke var rammen som var største utfordringen, men at glassene ble utslitt, endte familien opp med rimeligere og mer hensiktsmessige briller. Aktuelle briller han har i dag er egentlig solbriller til 299,- med stropp bak som er festet tett på for å unngå at brillene faller av og går i stykker. Det er ikke forfengeligheten som avgjør, men en vurdering av hva som er hensiktsmessig.

I gjeldene regelverk er det kun egenandel på innfatningen, mens det nå blir en egenandel summen over støttebeløpet på innfatning og glass. Dette medfører at enkelte familier ikke vil se seg råd til å velge de beste løsningene for barna sine. Det kan og medføre at barn som har behov får beskjed om å ta av seg briller når de skal ut i lek. Det er en kjensgjerning at barn i barnehage henger sammen med søke, sand og skitt og i ytterste konsekvens kan forslaget medfører at barn med behov ikke får med seg brillene i barnehagen.

Sterke reaksjoner Handikappede barns foreldreforening har vært i kontakt med flere optikere omkring forslaget og får sterke reaksjoner på regjeringens forslag. Her noen av umiddelbare reaksjoner:

Det gjelder altså ALLE barn som tidligere har fått dekket briller gjennom NAV. Problemet er jo at det ikke er mulig å lage briller innenfor disse summene.

og i tillegg:

De rimeligste glassene er ikke mulig å produsere i styrker over +/- 5 feks. For ikke å nevne hvordan det vil påvirke vekt og utseendet på glassene om alle nå blir nødt til å ta den rimeligste løsningen.

Vi i HBF er levende opptatt av at barn skal få de beste mulighetene til å utvikle seg fritt. For de som har behov for brille, er det derfor avgjørende at det ikke skal være familiens økonomi som avgjør.

12 visninger
Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page