top of page

Lanserer veileder under Arendalsuka

Spill er en del av hverdagen for svært mange. Blant unge spiller ni av ti et eller flere dataspill. Snittalderen for gamere er over 30 år. Hvordan er det med spill for personer med funksjonshindringer? Mulighetene er der, men kunnskapen er begrenset. Det må vi endre på.



I anledning kommende Global Accessibility Awareness Day 16. mai, kan vi sammen med andre nasjonale drivkrefter kunngjøre at vi har slått oss sammen for å lage en praktisk veileder om AbleGaming, eller tilrettelagte spill, uansett funksjonshindring.


Fra ide til handling

Handikappede barns foreldreforening (HBF) har lenge vært pådriver for spill for alle. Foreningen har også bidratt med å vise frem tilpasset gamingutstyr for alle spillplattformer. HBF jobber for at alle deres medlemmer skal ha like muligheter. Det fordrer tilgjengelighet i den digitale hverdagen også. Spill er en del av alles hverdag og da er det viktig å sette fokus på mulighetene.


Elisabeth Sivertsen (Arevya), Monica Tangen, Håvard Ravn Ottesen (HBF) og Ole Martin Gjestad (KRED Norge) deltok å på internasjonal konferanse om Accessible gaming

Sammen med KRED Norge (Kompetanse og ressurssenter for datakultur) og Elisabeth Sivertsen (Arevya) deltok de tidligere i vår på GAconf i England, som er en konferanse arrangert av bransjeorganisasjonen The International Game Developers Association (IGDA). Fra å først ha snakket løst om temaet, fant en tonen og bestemte seg for å jobbe mot felles mål. En praktisk veileder om tilpasset utstyr for gaming. Dette finnes ikke per i dag og de som ønsker å legge til rette for spilling vil derfor måtte navigere i en jungel av muligheter. Selv om det ikke finnes en løsning som passer alle, trengs det overordnede prinsipper og inspirasjon til løsninger. Det beste er når en får veiledning av likepersoner, da livet sjeldent kommer med bruksanvisning.

Mulan fra e-sportalliansen med PS sin access controller under HBF Camp

Able gaming i praksis

Forrige helg arrangerte HBF sitt årlige likepersonstreff HBF Camp, hvor KRED på andre året har stilt med gamingutstyr for de 420 deltagerne. Gjennom praktisk prøving fikk mange familier sett at spilling ikke lar seg begrense av funksjonshindringer. E-sportallianses Mulan Friis lot seg inspirere og fikk selv være med på å tilpasse gaming for flere av campdeltagerene. Entusiasmen hennes og hos medspillerene viser hvor viktig det er å få alle til å kunne ta del i spillverden. Likestilt tilgang er viktig gjennom gode tilspasninger.


Ibelin i forkant

Norges kanskje mest kjente gamer, Mats Ibelin Steen, gikk bort for snart ti år siden. Han var en sann pioner innen AbleGaming. Siden hans bortgang har teknologien utviklet seg, og innen teknologi er 10 år svært lang tid. Det har skjedd utrolig mye innen Gaming på den tiden, men likevel er det i fra uoffisielle tall fra NAV bare 60 saker om hjelpemidler til spilling i året. Når ni av ti ungdommer spiller, er det et paradoks at det er så få søknader til dataspill. Mangel på tilgang gjør at en risikere unødig utenforskap.


Kunnskapshull

Foreldre og laget rundt barna har jevnt over begrenset med kunnskap om mulighetene innen spillverden. Dette ut i fra det lavet antallet søknader om spillutstyr. Fra tiden da Mats Steen levde til i dag, er det lansert adaptive spillkontrollere til samtlige spillplattformer, hvor Sony Playstation var sist ut, med lansering av sin enhet senhøsten 2023. Før dette var Xbox ute med sin løsning som også fungerer på PC, samt Hori som har en kontroller som er fullt lisensiert av Nintendo for deres Switch.


I prinsippet skal derfor alle ha mulighet for tilpasset spilling uansett hvilken konsoll en spiller på, men det er begrenset tilgang av slikt utstyr til faktisk prøving. Selv om det er mulig å kjøpe utstyret i enkelte nettbutikker, er det viktig å ha testet det ut. Uten å ha sett (og kjent) produktene, vil det være vanskelig å danne seg en mening.


KRED jobber aktivt for å fremme datakulturen og ser behovet for at kunnskapen styrkes. Rundt om i landet står det ikke på viljen for å legge til rette gjennom lokale fritidsklubber, e-sports satsinger i idrettslag. På skole og fritid inngår spill som en naturlig del av alle barn og unges oppvekst.


Sammen har de med seg e-sportalliansen, som også var med på HBF camp i helga som var. De har medlemmer over hele landet og er pådrivere for breddesatsningen innen e-sport. I bredden og mangfoldet inngår selvsagt også AbleGaming.


Lansering under Arendalsuka

Sammen er både HBF og KRED superstolte av å markere 16. mai, den internasjonale dagen for digital tilgjengelighet. I fellesskap med flere sterke aktører på feltet, vil de lansere den første utgaven av en praktisk guide som går gjennom AbleGaming for alle. Dette vil skje under Arendalsuka i år.


Målgruppen er både folk som jobber innen kultur, oppvekst og opplæring samt, og ikke minst, foreldre og barn. Det å få ta del i spillverden er for mange et paradigmeskifte, hvor en går fra å være digital konsument til å bli digital deltaker. At alle kan delta skaper fremtid.



Gjennomføres den tredje torsdagen i mai og er en global happening hvor alle bes bruke dagen for å tenke over hva universell tilgang til digital virkelighet betyr.


Om KRED Norge

Et kompetanse og ressurssenter om digital spillkultur. Er aktiv samarbeidspartner nasjonalt og har lokale avdelinger og samarbeider tett med UKM (Ungdommens Kulturmønstring)


Om HBF

En landsforening inn under Norges Handikapforbund som jobber diagnoseuavhengig for meromsorgsfamilier og deres hverdag.


Om e-sportalliansen

En samiling e-sportklubber som jobber for aktivitetsglede for barn og unge. Tilrettelegger av e-sportserie, e-sportcup og erfaringsdeling.



146 visninger
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÃ… VÃ…RT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page