top of page
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Ledsagerbevis for alle

Oppdatert: 27. des. 2022

Alle barn er barn, uansett alder. HBF har over tid påvirket flere kommuner til å endre hvordan kommunene praktisere ledsagerbevisordningen. Det er kommunene selv som fastsetter nedre aldersgrense for ledsagerbevis.


ASSS kommunene ASSS nettverket er et samarbeid i KS mellom de ti største bykommunene i landet. Per nå har Oslo og Trondheim fjernet nedre aldersgrense. Tromsø har innført en hybridløsning med 4 år som nedre aldersgrense, likeså Kristiansand som opererer med 5 år. Nå følger Drammen etter og politikerene ber bystyret om at aldersgrensen opphører. Med dette har en fått til endring som utgjør nær halvparten av befolkningen i kommunene.

Nobrainer Den selvpålagte nedre aldersgrensen på åtte år stammer historisk fra den gang ledsagerbevisordnignen ble innført på 90 tallet. Det er ikke klar dokumentasjon på hvorfor denne grensa ble satt, men antas å være ut i fra en ide om at foreldre yter omsorg for barn og derav ikke er ledsagere. Dette bildet samsvarer i liten grad med at mange barn i dag har støttekontakt, kommunal avlastning eller BPA hvor det ikke nødvendigvis er foreldre som følger barnet til aktivitetene.

Ledsagerbevis utløser også fordeler for barn med skjulte handikap. Eksempelvis tilrettelagt inngang til fritidsparker mm. Det er stor forskjell på å ha et utagerende barn som ikke takler å stå i lang kø enn å ha mulighet til å benytte seg av “først i køen” ordninger mange praktiserer. For enkelte barn kan dette være forskjellen på om de kan delta eller ikke.

Forenkling Å kutte nedre aldersgrense for ledsagerbevis gjør kommunenes saksbehandling enklere, da trenger de kun å vurdere behovet. Endringen vil ikke ha økonomisk effekt for kommunen, men heller utløse stor glede blant de familier som nå får en enklere hverdag.


Nasjonal endring Kommunene er i dag de som administrerer ledsagerbevis. Det gjør de lokalt og endringer forankres enten i formannskap eller i lokalt by/kommunestyre. Når en så stor andel av Norges befolkning bor i de store kommunene som har fjernet nedre aldersgrense, er det nærliggende at øvrige kommuner følger etter.

Handikappede barns foreldreforening ser frem til å høre om flere kommuner som fjerner nedre aldersgrense, av hensyn til barna som bor der.

44 visninger
Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page