Fairy Bricks har en enkel målsetning. Å gi LEGO til barn som er innlagt på sykehus. Det hele startet i 2012 med en donasjon til et sykehus. I dag har de mål om å donere LEGO til en verdi av 75.000 per måned til sykehus over hele Europa. Nå er de i ferd med å etablere seg i Norge. LEGO er verdens mest kjente leketøy og viktig for inkludering.
Barn leker, selv om de er på sykehus. LEGO er noe de alle fleste barn kjenner til og fungerer selv om barna må være isolert. Gjennom leken får barna fokus på det trygge og kjente, til tross for at å være på sykehus kan være utfordrende.
Fairy Bricks er Storbritannia basert, og driftes av voksne LEGO entusiaster. Tilsvarende finner en i Norge, gjennom Brikkelauget, som er ca 230 kvinner og menn som er over snittet interessert i LEGO. De siste årene har de arrangert “På kloss hold”, en utstilling med ca 5.000 besøkende.
30.000 til St.Olavs I
anledning LEGO utstillingen i Trondheim våren 2018, hadde Fairy Bricks med seg LEGO sett til en verdi av 3.000 Euro / 30.000 kroner som ble gitt til St.Olavs hospital for barn som er innlagt over tid. Velgjørere til barn på sykehus er det mange av, og barn på sykehus fortjener alltid det beste, pluss litt ekstra. Det er mange som allerede gjør en betydelig innsats i å ordne med leker, gaver og annet til disse barna. Fairy Bricks skiller seg ut med at de har en direkte avtale med LEGO-group, slik at også LEGO er med på å bidra. Det betyr at en innsamlet krone betyr langt mer. Derfor arbeides det med å få til at Fairy Bricks skal få en filial i Norge.
Fairy Bricks er ikke utelukkende for barn med nedsatt funksjonsevne. Det er for alle barn som er innlagt over tid på sykehus. Under LEGO utstillinga i Trondheim ble det arrangert lotteri, hvor alle som deltar er vinnere. LEGO bidrar med premier, og midlene går uavkortet til en god sak. Som en kan forstå ut fra bildet fra overrekkelsen på St.Olav er dette gaver som vil glede mange barn.
Rullestol inn i leken LEGOs enorme popularitet gjør at nesten alle barnehager har store mengder LEGO liggende. Politistasjon, Brannmann, Ambulanse er kjent i LEGO universet. Til og med 2016 var ikke rullestolbrikken en del av repertoaret. Det endret seg med at en i LEGO City fikk et sett som heter “Fun in the Park”. I leken i parken møtes storfamilien, besteforeldre, nyfødte og en gutt i rullestol. Nettopp det at en av LEGO figurene sitter i rullestol åpner en ny dimensjon i barnas rolleslek med figurene.
Først og fremst er rullestolen helt normal, det er er ikke et attributt knyttet til sykehus eller ambulanse. Rullestolen er inkludert i en helt normal setting. Og for barn med nedsatt funksjonsevne er jo rullestolen helt normalt. Barna er ikke syke, de er seg selv og skal inkluderes fullt ut i leken.
Det er jo broren min, han i rullestolen, og han spiller ball med vennene sine (Mathilde 5 år – Solbakken barnehage)
Når LEGO først bestemmer seg for å lage en brikke, er det sjeldent den blir brukt i bare ett sett. Rullestolen er en brikke som også dukket opp i flere sett innen LEGO City. I handelen nå er også et sett for kollektivreisende. “Bus Station” Også her med passasjer med rullestol. Disse lekene er viktige, da de er normdannende og setter fokus på utfordringer handikappede ofte står ovenfor. At LEGO viser viktigheten av universell utforming og tilgjengelighet for alle vil våre barn ha glede av i voksen alder.
6000 barnehager I følge offentlig statistikk, er det nær 6000 barnehager i Norge. Nesten alle barn er i barnehage og gjennom leken i barnehagen får barna erfaringer de tar med seg inn i oppveksten. Kjøp av LEGO til barnehager er ofte styrt av stramme budsjetter og tidvis donering av eldre LEGO sett fra barn som har vokst fra sin LEGO. LEGO settene med rullestolfigurene er derfor ikke å finne i så mange barnehager ennå.
Det ligger et stort ansvar for pedagogene i barnehagene i å tilrettelegge for barn med nedsatt funksjonsevne. Handikappende barns foreldreforening erfarer at enkelte foreldre selv har kjøpt og tatt med LEGOsettene. Det burde ligge i ryggmargsrefleksen til barnehageansatte å sikre at deres barnehage har nettopp disse settene i mengden av LEGO. Også for barnehager hvor det ikke er barn i rullestol, da alle barn på et eller annet tidspunkt vil møte rullestolbrukere. Styremedlem i HBF sentralt, Håvard Ravn Ottesen er tydelig:
Skal barnehagen ha LEGO, må de sørge for at de har rullestoler tilgjengelig. Her plikter vi å påvirke både barnehagene og LEGO til å bidra.
LEGO er i egenskap av å være et av verdens mest kjente merkevarer en naturlig del av oppveksten for norske barn. Også barn med nedsatt funksjonsevne.
Neste destinasjon LEGOLAND Det er deilig å være norsk i Danmark. For svært mange barn er en tur til Danmark synonymt med å besøke LEGOLAND i Billund. Her aksepterer en ledsagerbevis, og gratis parkering rett ved inngang for de med HC bevis. LEGOLAND har også en vis hensyn ordning, hvor også barn med skjulte handikap får komme først i køen. De fleste aktiviteter er tilpasset personer med nedsatt funksjonsevne. Har du barn med nedsatt funksjonsevne, vinner du nyttig informasjon om å besøke LEGOLAND på www.legoland.dk.