top of page
Annette Jensen
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Nytt tilskudd innen able gaming

Når alle kan delta, vinner vi alle, fritt oversatt, var Microsofts slagord da de for noen år siden lanserte deres adaptive kontroller. Nå har erkerivalen, Sony, lasert sin access controller til PlayStation. Forventingene har vært store, er dette den en finner under juletreet sammen med FC24?.

Først må en forstå litt om hva able gaming faktisk er. Ingen er like, og noen trenger ekstra tilpasning for å kunne spille. Det sier seg selv at en person med nedsatt førlighet, eller som mangler en hånd har utfordringer med å håndtere en spillkontroller som er for to hender. Nød lærer naken kvinne å spinne Opphavet til able gaming kom omtrent samtidig som de første spillkontrollerne ble lansert. Behovet for å tilpasse og utvikle nye løsninger er enormt. Vi har omtalt hvor stor spill industrien er i vår artikkel spill for alle. Det er ikke nytt at personer med nedsatt førlighet er i stand til å gjennomføre nær hva som helst. Munn og fotmalende kunstere er kanskje kjent for flere lesere, og i bunn og grunn er det litt det samme med gaming. Å spille er en kunstform, både prestasjonsmessig på toppidrettsnivå og definitivt en fritidsinteresse. Som i historien til munn og fotmalende kunstnere, er det også innen able gaming et vidt spekter av tekniske løsninger som tilrettelegger for full deltagelse. Flere gamere ser også nytteverdien av slike tilpasninger, da det gir muligheter utover hva man selv klarer med to hender. I ønsket av å delta, har det oppstått en hel verden av ulike løsninger. Fra munnstyrte joysticker, øyepeking mm. Motivasjonen for å bruke teknologi til å leve med funksjonshemming er stor, da gleden av å være likeverdig er absolutt. Endelig Playstation Det tok tid å få på plass det som Playstation omtaler som Access controller, som er en tilpasset kontroller. Denne er i praksis en enhåndskontroller som skal kunne fungere tilnærmet som en vanlgi tohånds kontroller og har innebygget et sett med utbyttbare brytere. Denne, som Microsoft Xbox adapive kontroller, lar seg sette opp med en co-pilot. Det vil si at det er mulig å spille og ha med seg en annen person i tillegg for å være på lag. Alt vel så langt, og kan være nettopp det en mamma eller pappa trenger for å la barna ta del i spilluniverset. Begrenset med muligheter for tilkoblinger

Mens Microsoft har mulighet til å koble på joysticks via USB portene, er det begrenset med muligheter inn i Playstations løsning. Det er per i dag fire porter hvor en kan plugge inn bryterkontrollere. Her er det et lite forbedringspotensiale, all tid at svært mange med joystick styrt rullestol virkelig kan håndtere sin kontroll her, men ikke nødvendigvis Playstations access kontroller. Viktig milepæl For Handikappede barns foreldeforening er det likevel viktig at denne typen kontrollere kommer ut i det ordinære produktsortimentet til de store platformene. Når både Xbox og Playstation har sine løsninger, åpner det for muligheter. Alt for ofte drukner barn og unges ønske og engasjement for å spille i teknolgivegring hos skole, hjelpeapparaet og hos foreldre selv. Nå finnes det produkter som er overkommelig i pris for anskaffelse til hvem som helst.

Handikapforbundet i Trøndelag pionerer Da året begynte å nærme seg en ende, valgte Handikapforbundet i Trøndelag å anskaffe både Xbox og PS5, sammen med full pakke med adaptivt gaming utstyr. Dette fordi mange ønsker å prøve, men er usikre. For regionkontorleder Tina Rønning var dette en no brainer, se mulighetene i stedet for begresningene. Det betyr også at de som måtte være interessert, enten de er i HBF eller andre foreninger, er det mulig å komme innom kontoret på Sirkus Shopping for å prøve ut. Utstyret lar seg også låne hjem, da en vet at det tar ofte litt tid før en finner rette oppsettet. Selv om NAV kan dekke spillutstyret, vil en uansett selv måtte betale for en Xbox eller PS5. Det kan være greit å ha prøvd og snakket med noen som har vært borte tematikken før.

Klar bestilling til fritidsklubben Rundt om landet er det mange ulike og gode tiltak for barn og unge. Gaming er blitt en del av ungdomsmiljøet både i fritidsklubben, idrettslagene og til og med enkelte bibliotek har satt frem gaming utstyr for at alle skal kunne spille. Nå gjenstår det å få opp og frem kompetanse ute i lokalmiljøene om hva able gaming faktisk handler om og ikke minst å prøve utstyret. Tilgjengelig utstyr skaper flere spillere. Da vinner vi alle.


67 visninger
Wheelchair on the Beach_edited.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

Logopakke-12_edited.png
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page