top of page
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Operation X - nødrop i natten

Vårt naboland Danmark rystes gjennom hva dokumentarserien Operation X avdekker. Omsorgssvikt til handikappede avsløres i stor stil. Funksjonshemmede gis ikke det tilbudet de skal ha. Det er ingen grunn til å tro at dette ikke skjer i Norge også.

Danske TV2 har gjennom sin undersøkende journalistikk laget dokumentaren “nødråb i natten”, hvor de ved hjelp av skjult kamera og opptak avdekker stor omsorgssvikt i tjenesten til danske funksjonshemmede. Denne dokumentaren viser hvordan omsorgen kan være i Danmark og benytter tilsvarende metoder som NRK Brennpunkt brukte på sine avsløringer om eldreomsorgen i Norge


Spørsmålet er om tilsvarende dokumentar kunne vært laget i dag, under norske forhold. Danskenes avsløringer bygger på at varslere i tjenestene, såkalte whistleblowers, tok kontakt med redaksjonen om uverdige forhold. Bergensavisen BA har gjennom varsleren André Hammerås avdekket at det også i Norge er ugreie forhold.

Førsteside BA 14. okt 2023


Cato B Ellingsen, vernepleier og fagsjef i Stiftelsen SOR skriver utmerket om at også han kjenner seg igjen i forhold som er beskrevet. Han er neppe den eneste. Det er all grunn til å tro at forholdene som avdekkes i Danmark også har overføringsverdi til Norge. Noe annet ville vært naivt å tro. Hadde en visst

Å se den danske dokumentaren er tøff kost. Lis Hansen er mor til Mathias (19) som helt tydelig ikke kan tro det hun får være vitne til når journalistene presenterer hva de har funnet ut om omsorgen til sønnen.

Hadde jeg visst hva han flyttet ut til, ville han ikke flyttet hjemmefra. - Lis Hansen, mor

Det er gjenkjennbart for mange foreldre til barn med store behov at de er engstelig for det livet barna får når de flytter ut. Når det dokumenteres omsorgssvikt i system, blir terskelen enda høyere. At barna våre får funksjonsfall på grunn av et for dårlig tilbud er ikke akseptabelt, om en er norsk eller dansk.


Språket som forsvant I disse dager pågår det et nasjonalt tilsyn om barneboliger. Her har en avdekket at det er lovbrudd i mange kommuner. Mellom annet utenfor Bergen, hvor Olivers (14) alternative supplerende kommunikasjon ikke ble brukt Å være avhengig av offentlig omsorg uten å kunne gjøre seg forstått er alvorlig. I den danske dokumentaren får en innblikk hvordan Jesper har mistet språket sitt. Før han flyttet til botiltaket kunne 170 tegn ved hjelp til tale. og at han fra fra 2005 til 2022 har ordforrådet blitt vesentlig dårligere.. I dag bruker han 10-12 tegn. Mor Anette Thune opplevde at tilbudet var forferdelig og angrer på den urett hun har utsatt sønnen for. Det er dessverre slik at en også i Norge må konstatere at det er for dårlige tjenester til denne gruppen. Til det trenger vi ansatte som tør si i fra når ting ikke er greit. Det er slik at ukultur som setter seg i tjenesten ikke endres gjennom pennestrøk eller tilsyn i overflaten.


Sjokkkert

Handikappede barns foreldreforening er rystet og oppgitt over forholdene som avdekkes. Leder Annette Jensen er tydelig: - Vi har ingen grunn til å tro at det ikke er annerledes i Norge. Det er alvorlig at myndighetene ikke tar ansvar, og spesielt alvorlig at tilsynsmyndigheter gir bestått på tilbud som er kritikkverdig.


De aller fleste foreldre er bekymret for barna sin omsorg. Man må forvente at personer med stor funksjonshemming blir sett på som mennesker og gis god omsorg. Alle, både den det gjelder og pårørende, skal være trygg på at en blir godt ivaretatt der en er.


Dokumentaren viser at dette ikke er tilfellet, det må det bli en slutt på.

327 visninger
Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page