top of page
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Reagerer sterkt

I dagens VG kan vi lese om om mamma Nina Bakkefjord og Edvan, og hennes ønske om å sikre sønnen forsvarlig helsehjelp. Leder Elin Langdahl reagerer sterkt på kommunal overstyring av anbefalinger gitt av spesialisthelsetjenesten.

Moss kommune overprøver faglige anbefalinger fra spesialisthelsetjenesten, med fylkesmannens velsignelse. Fylkeslegen i Østfold uttaler at kommunen står relativt fritt til å organisere helsehjelpen, og at rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester ikke en rett til en optimal ytelse og livsstandard, og at man som mottaker av helsetjenester ei heller har krav på en bestemt type tjeneste fra kommunen, forutsatt at disse er forsvarlige.

Fylkeslegen mener med andre ord at kommunen selv kan definere hva som er forsvarlig helsehjelp, til tross for at kommunen ikke ønsker å etterkomme anbefalinger fra spesialisthelsetjenesten. Kravet til forsvarlighet er bindende rettsregler som finner sitt innhold i den ”virkelige” verden utenfor forvaltningen. For å fylle regelen med konkret innhold, må den fortolkes i lys av det som er ansett som faglig god praksis på det aktuelle virksomhetsområdet, og da bør en spesialistvurdering veie tungt.

Det er en mangel i lovverket, som på denne måten tillater kommunene å definere hva som er forsvarlige helse- og omsorgstjenester, fremfor å måtte rette seg etter faglig god praksis i følge spesialisthelsetjenestens anbefalinger. – Jeg er urolig for at dette er en kommunal praksis som ikke bare gjelder Moss, sier Langdahl. Foreldre og pårørende står i mange kamper, og det er godt dokumentert at kampen mot hjelpeapparatet ofte er det som oppleves som mest krevende.

Foreldres bekymringer må tas på alvor, da dette er et spørsmål om liv eller død – her kan man ikke vente, men må handle umiddelbart. Foreldre som er avhengige av gode kommunale tjenester må kunne ha tillit til at ens alvorlig syke barn får forsvarlig helsehjelp.

5 visninger
Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page