top of page
SOMMER gir halv pris nye medlemmer-2.jpg
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Noen gang sett for deg hva som skal til for å bytte på en unge som gjør seg ut når en er på tur? Norge har kanskje de beste forutsetninger, men dessverre ennå ikke knekt koden. Langs Mjøsa ligger milliontoaletter, som har utsikt over Mjøsa når shit happens, men dekker de behovene?

Ikke langt unna ligger Espa, kjent for boller og rastepause. Det som kommer inn, skal også ut og langs norske veger er det ulike fasiliteter for de som trenger å gjøre sitt fornødne. Langs Mjøsa finner en toaletter langs vegen til den nette pris av 16,9 millioner og er bygget for vel ti år siden. "Tyttebærene" er blikkfang og det er også et ekstra stort HC toalett på hvert bygg. Dessverre ubrukelig. Dekker ikke behovene

Til tross for fancy design og utsikt, er dette bygg ikke dekker behovene for de med de største behovene. I ene enden er det en fast benk, som i beste fall kan fungere som avlastning, men neppe for å kunne å ligge på for en som trenger å byttes på. Skal en slik benk fungere, må den kunne justeres og være trygg. I tillegg trengs det mulighet til å løfte den det gjelder opp om hen ikke selv kan bevege seg. Innvendig har toalettene r en utforming som gir assosiasjoner til Brødrene Dals tidsmaskin under deres jakt på Spektralstenene, men mangler altså det lille ekstra.

9 av 10 opplever at HC toalett passer Danske handikaporganiasjoner har kartlagt av 96,2 % av personer med stort fysisk handikap opplever mener at dagens HC toalett passer deres behov. Det er et alvorlig høyt tall, og skyldes rett og slett at både danske og norske byggeforskrifter har toaletter som baserer seg på en enkel manuell rullestol. HBFs medlemmer vet utmerket at for våre er det ikke uvanlig med større rullestoler, ledsagere og behov for både løft og mere til for et fullverdig avtrede. Changing Places Vi har ved flere anledninger skrevet om og jobbet for skifterom for voksne. Arbeidet har vært utrettelig siden gode krefter i England startet en bevegelse for Changing Places. Dette for å tydeliggjøre at alle, uansett funksjonsevne fortjener verdige muligheter for toalett. Vi er derfor utrolig glade for å nå kunne presentere at vi har fått på plass www.changingplaces.no - som er et felles prosjekt med flere om å fronte skifterom for voksne.

Changing Places er gjennom navnet med dobbel betydning, det er både et skifterom - men det er også et rom som endrer samfunnet. Changing Places gjør om fra utilgjengelig til tilgjengelig for flere. Gode skifterom gjør at alle kan ta del i samfunnet, fordi det som kommer inn må ut.

Sterkt team På det norske Changing Places teamet laget har vi flere gode HBF medlemmer og samt Andre van Berg, som for mange er kjent som mannen bak badebukseshoppen ( spesialtilpassede badebukser for de som ikke kan bruke badebleie). Mamma Tone Solnørdal, har jobbet over år for å få tilrettelagte fasiliteter når stellebordet ble for lite for hennes datter. Håvard Ravn Ottesen er prosjektkoordinator og har også med seg Kristian Brende, med erfaring fra byggeindustrien. Begge med betydelig erfaring på ulike områder, også som fedre. Sammen har de teamet opp et unikt kompetansemiljø om changing places. Viktig for et inkluderende samfunn Neste år er det friluftslivets år, hvor en har mål om inkludering og at mennesker skal samles rundt leirbålet. De færreste tenker på at en trenger gode fasiliteter og på norske utfartssteder er en gjerne heldig om det er såkalte "festivaltoaletter" og enda mer heldig om det finnes et HC toalett. Friluftsplasser med changing places er dessverre en mangelvare.


I disse dager gjennomfører Trondheim kommune en ombygging av Skistua i Bymarka, men dessverre - også her mangler fasilitetene. Det er ikke lagt opp for løft, som gjør at det vil være vanskelig å få en god stellesituasjon for personer av litt størrelse.


Paradokset

"Tyttebærene" langs Mjøsa er ikke de eneste kostbare toalettene, og lenge hadde vi håp om at Vegvesenet skulle etablere gode løsninger når de skulle lage verdens flotteste rasteplass i Hardanger. Om prislappen fra Mjøsa var stor, kom prisen denne gangen på 41 millioner, men dessverre - plass til Changing Places var det ikke, fordi vi kom for sent inn i prosjektet. Derimot er det nok et HC toalett, som 9 av 10 med store behov underkjenner. Det er et paradoks at vi i verdens rikeste land ikke er i stand til å bygge gode fasiliteter til mennesker som trenger det. Vi mener det ikke skal koste mye å få til, men gevinsten er enorm.

68 visninger
Selma og Trine.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

logosymbol_hvit
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page