top of page
Annette Jensen
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Syk under avlastning

Oppdatert: 2. feb. 2023

Norovirus, omgangssyke, sykt barn. Vinteren er høy sesong for ulike virusinfeksjoner. Handikappede barn er som barn flest, utsatt for dette. Hva så om sykdom oppstår under avlastning? Kan avlaster nekte å ha ansvar for barnet og sende det hjem?


Spørsmålet er en gjenganger Handikappede barns foreldreforening får stadig spørsmål om avlastningstilbud når barnet blir sykt. Spørsmålene dukker opp hele året, men oftest når sesongvirusene slår til. Svært ofte er det slik at foreldre kvir seg i å sende barnet til avlastning når det er sykt, også fordi det ligger en del føringer fra avlaster om at kommunens smittevernregler gjelder.


Persona non grata 48 timer på skole og barnehage Generelle smittevernregler for barn som har oppkast, diare er ofte to døgns fra dagtilbud, det være seg skole eller barnehage. Det ligger i foreldreansvaret å holde barn hjemme denne tiden. Men dette gjelder dette ved avlastning? Svaret, er ikke vanskelig. Da gjelder det ikke. Avlastning er en tjeneste foreldre får fordi de trenger avbrekk fra meromsorgen.


Statsforvalteren sitter med nøkkelen I et brev fra tidligere fylkesmannen i Buskerud (nå statsforvalteren), heter det i en oppsummering av et nasjonalt tilsyn om avlastning og barneboliger følgende (vår understrekning):

Fylkesmannen gjennomførte en kartlegging høsten 2009 for å undersøke hvilke rutiner som finnes i avlastningsboligene i forhold til barn og barns sykdom. Kartleggingen viste svært ulik praksis ved sykdom hos barna og kommunene finner som oftest gode løsninger i samarbeid med foreldrene. Mange ønsker å ha sine barn hjemme når under sykdom mens andre har behov for avlastning også når barn er syke. Avtaler og god dialog mellom kommune og foreldre gjør at disse situasjonene oftest løser seg i praksis. Fylkesmannen fant imidlertid at flere kommuner har kommunale rutiner som er i strid med loven. Rutinene innebærer at barn som er syke ikke får lov å komme på avlastningen, og foreldrene får dermed ikke den tjenesten de rettmessig har krav på. Kommunen har plikt til å oppfylle vedtakene uavhengig av ytre forhold. Dette innebærer i ytterste konsekvens at om et barn (eller andre som har krav på avlastning) må isoleres når det er på avlastning som følge av smittefare, må kommunene legge til rette for dette eventuelt finne alternativ avlastning.

Dette betyr i klartekst at kommunen kan ikke nekte familier med behov for avlastning det nødvendige pusterommet fra meromsorgen. Det er familien selv som avgjør, ikke avlaster.


1 021 visninger
Wheelchair on the Beach_edited.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

Logopakke-12_edited.png
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page