I Sarpsborg finner du Sarpfossen skole med spesialavdelingen Studio. Elevene har tildels store behov og på ungdomsskolen var det kun en sandkasse. Ikke verdig noen og politikerne bevilget 375 tusen til oppgradering. Det var bare en hake, kommunen kjøpte en rullestoldisse ingen kan bruke.
I Sarpsborg arbeiderblad kan en i lørdagsutgaven 4. november lese om hastebevilgningen til lekeapparater som ingen kan bruke. Saken har fått HBF Østfold til å reagere. Det er viktig at de som planlegger lekeplasser gjør en skikkelig behovskartlegging før de bestiller. Rullestoldisse - ikke for hvem som helst
Tanken er god, for de aller fleste kan tenke seg at en lekeplass skal inneholde et dissestativ. Det finnes mange ulike disser eller husker til alle mulige formål. Alt fra for de minste, med sete, til de største. Kommunen tenkte nok at når de fleste barna på skolen er i rullestol, er det første en trenger en rullestoldisse - og satte den i bestilling. Utfordringen er at slike rullestoldisser har vekt- og størrelsesbegresninger. Elevene ved denne skolen har altså store elektriske rullestoler, gjerne ledsagerstyrte. Da er, selv intensjonen er god, aktuell disse ubrukelig. Det er hverken plass eller det er hensiktsmessig. Resultatet i høst er altså at det er brukt flere hundre tusen til utstyr som ikke kan brukes.
Utilstrekkelig medvirkning
Ved skolen var det faktisk laget en prioriteringsliste over ønskede lekeapparat. Nederst på lista var det riktignok en rullestoldisse, mens det er flere apparater som sto lengre opp på lista. Dessverre ble denne lista glemt når det skulle bestilles lekeapparater. For HBF er det viktig at en gjør en skikkelig behovsprøving før en bestiller. Det er lite kunnskap om tilpassing av lekeplasser for våre barn og det er ikke slik at en ved å installere en rullestoldsisse har dekket alle behov. Heller tvert om. Gode universelt utformede lekeplasser krever planlegging og må være tilpasset målgruppen.
Gode eksempler finnes
Lekeplasser er byens lykkeligste kvadratmeter, uttalte tidligere byrådssekretær Herman Søndenaas (MDG) i Dagsnytt 18 under en debatt om hvordan lekeplasser bør være både miljøvennlige og gode. Den gang ønsket Naturvernforbundet avvikling av gummidekke på lekeplassene av miljøhensyn. Handikapforbundet er opptatt av at lekeplassene skal være tilgjengelige for alle.
God universell utforming av lekeplasser betyr ikke at alle lekeapparater skal være tilgjengelig for rullestol, men at det skal være mangfold og mulighet for deltagelse. Et godt eksempel på lekeplass som er godt utformet er Bølgeparken i Mandal, eller som de lokale kaller Buen lekeplass. Denne har ikke rullestoldisse, men er tilrettelagt for alle.
Særskilt tilrettelegging for spesialskoler
Tilbake til Sarpsborg og behov. For barn og unge med spesialskoler er det ikke uvanlig at det lages såkalte mobiltetsruter. I planlegging av gode uteområder er det viktig å se den enkelte elevs behov og sikre at en på den måten får tilpasset apparatene og omgivelsene slik at de danner mening.
Om elevmassen er elever med ulik grad av kognitiv svikt, er det også viktig å se til at lekeplassene er tilpasset elevene og ikke at det er anskaffelser etter symbolpolitikk som blir førende. I så måte er eksemplet fra Mandal til inspirasjon, da de i tillegg til lekeapparater har laget en sanseavdeling med taktile elementer. Gode uteområder skaper insprasjon og glede.
HBF har lokallag over hele landet, hvor vi skal ha kunnskap om gode lekeplasser for våre barn. Nøl ikke med å ta kontakt med oss.