top of page
Annette Jensen
"Vi i HBF er opptatt av å ta vare på våre medlemmer, og har tatt på oss jobben å være tydelig stemme for meromsorgsfamilier. Vi trenger deg, og du trenger felleskapet vi tilbyr"

Annette Jensen, Leder HBF

Positive kommuner til digitalt ledsagerbevis

Flere og flere kommuner har fått med seg at det blir digitalisering av ledagerbevisordningen. Sist ut er Steinkjer kommune, hvor kommuneledelsen på direkte spørsmål fra Tommy Skatland (FrP) svarer et ubetinget, ja det skal få til.


Modernisering av ledsagerbevisordningen er på overtid. Fra nyttår av vil digital ledsagerbevis være mulig for kommuner som tar i bruk ny løsning fra KS. Dette er etterlengtet og ønskelig fra brukerorganisasjonene. Etter NRKs sak om Tale, hvor Trondheim kommunes politikere bestemte seg for å gå foran, har flere kommuner nå slengt seg med. Træge trøndere - Not En alt for utslitt frase er at Trøndere er trægoster. Så er ikke tilfellet i Steinkjer. Tommy Skatland stilte spørsmål skriftlig rett etter lunch samme dag som kommunestyret skulle avholdes. Fra talerstolen viste han til KS sitt arbeid i å digitalisere ledsagerbevisordningen og at det for kommuner som er langt fremme i vil det både være til innbyggernes og kommunens glede å innføre den digitale løsningen. Ledsagerbevisordningen gir muligheter for deltagelse for funksjonshemmede. Den analoge plastlaminerte versjonen kan fort bli gjenglemt, mens den digitale er på telefonen og åpner dører til ny utvikling. Det er gledelig at Steinkjer kommune med politisk behandling under en dag, kommer med et rungende JA. Træge trøndere er hermed motbevist.

Ledsagerbeviset aksepteres bredt, som for eks på Nordens største mobile pariserhjul som er nytt senhøsten 2023.

Også medvind i sør Det er flere kommunestyrer som får spørsmål i disse dager. En av spørsmålsstillerene er Tom Jørgensen, som er folkevalgt i Kristiansand. Han har tatt opp temaet til neste bystyremøte. Det er grunn til å tro at også det det blir et ja fra sørlandshovedstaden. For Handikappede barns foreldreforening (HBF) er det gledelig at flere kommuner slenger seg på, da det er frivillig og opp til den enkelte kommune om de ønsker å ta i bruk KS sin fellesløsning. Produktet så langt, er svært positivt. Både fordi det forenkler hverdagen og fordi det åpner for bedre løsninger i fremtiden. Langvarig engasjement HBFs engasjement i denne sak har vart over lang tid. Et av hovedstyrets medlemmer Håvard Ravn Ottesen, var ikke imponert da han kom over en pressemelding om modernisering av honnørbeviset tilbake til 2017. Den gang var nyheten at en gikk fra sammenbrettet brev til kort i kredittkortstørrelse. Modernisering i digital hverdag er mer enn bare kort i lommebokformat og ideen om det digitale ledsagerbeviset ble sådd og www.ledsagerbevis.no registrert. I 2019 bevilget regjeringen penger til direktoratet for å lage løsningen og i år har arbeidet skytt fart. KS har gjort en kjempejobb og utviklet en digital løsning hvor den enkelte med behov ikke trenger BankID. Sistnevnte er viktig for suksess av en digital løsning, da mange av de med behov for ledsagerbevis har funksjonshemming hvor en gjerne også har verge. Nobranier HBF og de andre organisasjonene var veldig fornøyd da Bufdir for snart et år siden lanserte nye retningslinjer for Ledsagerbevisordningen. I denne har de også anbefalt fjerning av nedre aldersgrense, Dette har vært en felles sak som HBF og Løvemammaene har stått sammen om og mang en løvemamma har mast på lokale kommuner om å få endret nettopp den nedre aldersgrensen. Det har tatt tid å få enkelte kommuner til å gjøre det og det er ennå endel kommuner hvor de praktiserer 8 års aldersgrense, selv om direktoratet og organisasjonene samlet ber om fjerning. Det er en nobrainer å endre dette. Innføring av digitalt ledsagerbevis vil forhåpentligvis også bidra i riktig retning og når en ser hvor fort en får til endring i disse dager, er det kanskje håp for at sommeren 2024 blir med ledsagerbevis på mobilen for de som ønsker det.

176 visninger
Wheelchair on the Beach_edited.jpg

SØKER DU ETTER NOEN DU KAN LENE DEG PÅ?

Logopakke-12_edited.png
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av viktige saker!

Takk for din påmelding!

Artboard 1.png

Ring Oss

(+47) 24 10 24 00

Send E-post

Besøk Oss

bottom of page